Drahá volba = Hovězí svíčková
Levná volba = Vepřová panenka
Hovězí svíčková patří k nejkvalitnějším, nejjemnějším a také nejchutnějším druhům masíčka - ALE -
Za tuhle dávku bílkovin si ale také připlatíš, což není vždy zrovna vítaná záležitost.
Vepřová panenka nabízí velice podobné benefity a lepší cenu. A když ji srovnáš s hovězí svíčkovou, má až pětkrát nižší obsah tuku (1 gram vs. 5 gramů ve 30 gramech masa) a to nemluvím o obsahu bílkovin (6 vs. 5 gramů ve 30 gramech masa).
Vepřová panenka je dále kvalitním zdrojem thiaminu, vitamínu B, který je nezbytný pro přeměnu sacharidů na energii. A tu během náročného tréninku v posilovně nebo jinde rozhodně potřebuješ :-).
Jelito možné, kupuj vždy maso nekořeněné.
Jak vepřovou panenku připravit:
Panenka se musí rychle osmahnout a pak dopéct v troubě. Troubu si tedy předehřej na 180 °C a na velké pánvi nech rozehřát lžíci oleje. Pak přidej maso a osmahni ho do zlatova z obou stran, cca 6-8 minut. Potom pánev přendej do předehřáté trouby a maso ještě 15 minut dopékej.
Vyndej ho z trouby a nech ještě 10 minut stát, než ho nakrájíš. Pozor, abys dlouhým pečením panenku moc nevysušila, byla by pak tuhá a to se nedá moc baštit :-)